Στην αντεπίθεση ο Ντράγκι εναντίον των πολέμιων της πολιτικής της ΕΚΤ

Στην αντεπίθεση εναντίον των επικριτών της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρασε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, αποκρούοντας όσους υποστηρίζουν ότι η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια έχουν βλάψει τα νοικοκυριά και έχουν θρέψει την ανισότητα.

Σε ομιλία του στη Γερμανία, όπου η ΕΚΤ έχει δεχτεί σφοδρή κριτική με το επιχείρημα ότι τα έσοδα των νοικοκυριών από τους τόκους αποταμιεύσεων έχουν συρρικνωθεί, ο κ. Ντράγκι απάντησε αιχμηρά πως οι επιλογές της Ευρωτράπεζας έχουν ενισχύσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, «κάτι που είναι πάντα «κοινωνικά προοδευτικό».

Τόνισε δε πως με το να διευκολύνει την παροχή δανείων στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει βοηθήσει στην αντιστροφή των ανισοτήτων που υπήρχαν στη δυνατότητα πρόσβασης σε ρευστότητα.

Επανέλαβε ακόμα ότι στην πράξη η ποσοτική χαλάρωση έχει βοηθήσει την γερμανική εξαγωγική μηχανή, καθώς έχει αποδυναμώσει το ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Ευρωτράπεζα σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, που κανονικά λήγει τον Μάρτιο. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε χαρακτηριστικά πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση ενός «πολύ σημαντικού βαθμού» χαλαρότητας στη νομισματική πολιτική, προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός – που έχει αυξηθεί στο 0,4% αλλά παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο για κοντά στο 2%.

Οι χαλαρές και ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές που ακολουθούνται στην ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο πολιτικών, από τον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έως και την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης