Έσπασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη στη Γερμανία, με κινητήρα τις εξαγωγές

Ανάπτυξη 0,4% πέτυχε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η πορεία της οικονομίας ήταν ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο – όταν η ανάπτυξη είχε καταγραφεί στο 0,7% – όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν σαφώς υποδεέστερα αποτελέσματα.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,8%, και πάλι υπερβαίνοντας τις περισσότερες εκτιμήσεις.

Κύρια αιτία πίσω από την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με τις εξαγωγές να αυξάνονται και τις εισαγωγές να μειώνονται ελαφρά.

Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε επίσης από τις δαπάνες τόσο των νοικοκυριών όσο και της κυβέρνησης – που εν μέρει γίνεται για τις ανάγκες των προσφύγων – όμως καταγράφηκε πτώση στις επενδύσεις.

Θετικά μηνύματα πάντως ήλθαν στο μέτωπο της απασχόλησης, η οποία αυξήθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο, με τους εργαζόμενους να φτάνουν τα 43,5 εκατομμύρια.
Πηγή: skai.gr