Ύφεση και το δεύτερο τρίμηνο προβλέπουν αναλυτές της Eurobank

Σε ύφεση αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία και το 2ο τρίμηνο του έτους, εκτιμούν αναλυτές της Eurobank.

Οι αναλυτές της τράπεζας στηρίζουν τις προβλέψεις τους στη συρρίκνωση που παρουσίασαν ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, οι εξαγωγές, ο δείκτης στον τομέα της μεταποίησης και ο δείκτης οικονομικού κλίματος αλλά και το ποσοστό ανεργίας που παρέμεινε οριακά σταθερό.

Η Eurobank χτυπά μάλιστα το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η παγίδα στασιμότητας.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο – την οποία προσδοκά η κυβέρνηση – θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και για το διαθέσιμο εισόδημα τους, από τη βελτίωση της ρευστότητας, την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Δύο ακόμα κρίσιμοι παράγοντες θα είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και από τις διεθνείς εξελίξεις.

Αύριο Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την οικονομική πορεία Απριλίου - Ιουνίου φέτος.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ύφεση, θα πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι συνολικά φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%.
Πηγή: skai.gr