Κύπρος: Έξοδος από το Μνημόνιο σημαίνει πιθανή εξαίρεση από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Κύπρος ενδέχεται να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ καθώς η αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω από το επίπεδο της επένδυσης και αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η Κύπρος αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης χωρίς να διατηρήσει προληπτική γραμμή πίστωσης, καθώς είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές έπειτα από τρία χρόνια οικονομικής βοήθειας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωναν νωρίτερα Κύπριοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Η ΕΚΤ είχε απαλλάξει την Κύπρο από την προϋπόθεση της ελάχιστης πιστοληπτικής ικανότητας αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα. 

Συνεπώς η έξοδος της Κύπρου από το Μνημόνιο, μπορεί να σημάνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 1,5 τρις ευρώ.

«Η άρση της εξαίρεσης / της καταλληλότητας υπαγωγής στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αποτελεί συνέπεια των κανόνων για τις εξασφαλίσεις και του τέλους του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο διεθνές πρακτορείο.

Ωστόσο άλλη πηγή με γνώση της κατάστασης ανέφερε ότι οι συνέπειες που αναμένεται να έχει κάτι τέτοιο για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι περιορισμένες, καθώς έχουν σταδιακά βελτιώσει τις δυνατότητές τους για χρηματοδότηση.

Πηγή: skai.gr