Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Oil Wars: Το Ιράν εμμένει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Στην αύξηση παραγωγής πετρελαίου φαίνεται να επιμένει η Τεχεράνη, ούτως ώστε να φτάσει στο επίπεδο της παραγωγής που είχε πριν από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων και να ανακτήσει μερίδια αγοράς διεθνώς.

“Το αίτημα προς το Ιράν για να παγώσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου του, είναι παράλογο... Όταν το Ιράν ήταν υπό την επιβολή των διεθνών κυρώσεων, κάποιες χώρες αύξησαν την παραγωγή τους, προκαλώντας τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεχντί Αζαλί εκπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στην ημερήσια εφημερίδα “Shargh.” “Είναι δυνατόν να περιμένουν από το Ιράν να συνεργαστεί τώρα και να πληρώσει το τίμημα;” αναρωτήθηκε.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την προοπτική να οδηγήσει στην πρώτη παγκόσμια πετρελαϊκή συμφωνία των τελευταίων 15 χρόνων, προβλέπει το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου (2016). Η πρόταση έχει γίνει προς τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, με την πρώτη, να ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή της, συνδέεται με τη στάση που θα τηρήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. “Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου, στο επίπεδο πριν από την επιβολή των κυρώσεων,” επανέλαβε ο Αζαλί.

Το Ιράν εξήγε 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από το 2012, ενώ η εφαρμογή των κυρώσεων μείωσε την ημερήσια παραγωγή γύρω στο 1,1 εκατ. βαρέλια. Έρευνα του Reuters που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου έδειξε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν, είχε αυξηθεί στα 2,9 εκατ. βαρέλια, το Δεκέμβριο.

Οι διεθνείς κυρώσεις που εφαρμόζονταν σε βάρος του Ιράν κατά της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος, για πολεμικούς σκοπούς, άρθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, η Τεχεράνη μπορεί και πάλι να πωλήσει το πετρέλαιό της χωρίς περιορισμούς στη διεθνή αγορά.

Δύο μη ιρανικές πηγές, που παρακολουθούν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ ανέφεραν στο Reuters ότι είναι ενδεχόμενο να προσφερθούν στο Ιράν “ειδικοί όροι” σε αντιστάθμισμα για μια συμφωνία συγκράτησης της πετρελαϊκής παραγωγής του. “ Το Ιράν επιστρέφει στη διεθνή αγορά και έχει ανάγκη να του δοθεί μία ευκαιρία, ενώ επίσης έχει ανάγκη να κάνει σημαντικούς υπολογισμούς,” ανέφερε χαρακτηριστικά μία, από τις δύο πηγές. Οι “ειδικοί όροι” δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί.

Η τελευταία παγκόσμια πετρελαϊκή συμφωνία μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ και χωρών που δε συμμετέχουν στον αναφερόμενο οργανισμό επιτεύχθηκε το 2001, όταν η Σαουδική Αραβία έπεισε το Μεξικό, τη Νορβηγία, αλλά και τη Ρωσία, να μειώσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους. Ωστόσο, η Μόσχα δε συμμορφώθηκε με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και αντίθετα με τα συμφωνηθέντα προχώρησε σε αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της.
Το γεγονός ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, πλησιάζει την περίοδο αυτή σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστά περισσότερο πολύπλοκη την επίτευξη συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε στα 35,55 δολάρια το βαρέλι χθες Τρίτη, μετά την ενίσχυση της αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ μειώθηκε στα 32,15 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας την απαισιοδοξία των επενδυτών για την επίτευξη συμφωνίας, για την πρακτική βιωσιμότητά της, αλλά και για τη δυναμική αύξησης των τιμών πετρελαίου, που μπορεί να ενεργοποιήσει.
Πηγή: skai.gr