Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα – Δεν επείγει η ελάφρυνση χρέους

«Ειδική περίπτωση» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρένγκλινκ. Ο κ. Ρέγκλινγκ επίσης κάνει λόγο για «μεγάλη πιθανότητα πρωτογενούς ελλείμματος» στο πρώτο τρίμηνο, και διαμηνύει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν επείγει.

«Τέσσερις από τις πέντε χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, αποτέλεσαν πραγματικά ‘success stories’ η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρένγκλινκ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΣΜ οι θεσμοί«βλέπουν» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε ένα τρίμηνο, στην καλύτερη περίπτωση. «Ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα (...) αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση η Ελλάδα κινδυνεύει να μην έχει χρήματα» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΕΣΜ δηλώνει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές έχουν τον ίδιο στόχο για τη δημιουργία βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος».

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι το μόνο σημαντικό ζήτημα, χρειαζόμαστε επίσης να διευκρινίσουμε πώς θα εφαρμόσουμε δημοσιονομικούς στόχους» διαμηνύει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Προειδοποιεί ακόμη ότι αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σε 5 χρόνια δε θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις.

Σύμφωνα με τον
επικεφαλής του ΕΣΜ, η Ελλάδα έχει να εξυπηρετήσει δάνεια συνολικού ύψους περί τα 4 δισεκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του ενεστώτος έτους, και υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα πρωτογενούς ελλείμματος».

Σε ό,τι αφορά το χρέους διαμηνύει πως «η ελάφρυνσή του θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση». Προσθέτει δε ότι «ευνοϊκοί όροι προσφέρουν ήδη στην Ελλάδα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επί πολλά χρόνια, και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα από οικονομική άποψη».

«Ως αποτέλεσμα της δεκαετούς περιόδου χάριτος κάθε νέα ελάφρυνση θα επηρεάσει τις ελληνικές πληρωμές του χρέους κυρίως μετά το 2022» προσθέτει.

Ο κ. Ρέγκλινγκ,
αναφερόμενος στο Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν «καταστροφή», καθώς «ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζόταν καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης».
Πηγή: skai.gr