Ασφαλιστικό: Αύξηση εισφορών και ποσοστό αναπλήρωσης τα «αγκάθια» με το ΔΝΤ

Αργά το απόγευμα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αποστείλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους θεσμούς το ν/σ για το ασφαλιστικό, για το οποίο ενημέρωσε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συμφωνία από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις από πλευράς ΔΝΤ, με «αγκάθια» την αύξηση των εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Η πλήρης ενημέρωση των θεσμών επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει από σήμερα. Ο υπουργός Εργασίας έθεσε υπόψιν των πολιτικών αρχηγών ολόκληρο το κείμενο του ν/σ, και ενημέρωσε τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι μπορούν, αν το ζητήσουν να ενημερωθούν και επί της ποσοτικοποίησης ολόκληρης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι πηγές του υπουργείου Εργασίας είπαν στον ΣΚΑΪ ότι θεωρούν ως απολύτως ανακριβείς τις πληροφορίες της ΝΔ ότι από ενημέρωση επί του ν/σ προκύπτουν μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν στον σταθμό μας τις πληροφορίες ότι θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν στην κύρια σύνταξη -περίπου στα 2.300 ευρώ καθαρά- και 3.000 ευρώ καθαρά στις πολλαπλές συντάξεις. Ενδεχομένως το επίμαχο ν/σ να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Ο Τσίπρας το μόνο που ψάχνει είναι μια συναίνεση στο λάθος», υπογράμμισε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά

«Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις αυτό το ασφαλιστικό και θα πρωτοστατήσει να καταψηφιστεί από τη Βουλή» ξεκαθάρισε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε και με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται στα Ιωάννινα. 

Πηγή: skai.gr