Σαφή μηνύματα υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Μνημόνιο από Γερμανία και Κομιισόν

Μήνυμα προς την Αθήνα υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης έστειλαν σήμερα Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο της σχετικής κόντρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ξεκάθαρα πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά και θεμελιωμένη στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία «στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του στρατοπέδου Σόιμπλε, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου – επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα».

Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.

Παραπλήσιο μήνυμα έστειλε από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο επίτροπος για Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Δεν θέλω να δω μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη», είπε.

Κυβερνητικές πήγες ανέφεραν πάντως ότι η Κομισιόν και το Βερολίνο περιγράφουν απλώς την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα, με το ΔΝΤ να λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της και τονίζουν πως το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει τον Μάρτιο τη στάση του.

Το ίδιο το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι «μπορεί» εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το νωρίτερο μετά την πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ελπίδα των ευρωπαίων εταίρων είναι ότι το Ταμείο θα επωμιστεί μέρος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα.

Το ΔΝΤ πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συνδράμει με δάνεια εάν δεν ικανοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει, δηλαδή η υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά αλλά και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Πηγή: skai.gr