Σόιμπλε: Δεν συμφέρει την Ελλάδα η μη συμμετοχή του ΔΝΤ - Μαξίμου: Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας» να αρνείται τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ECOFIN, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε αναφέρει τη Δευτέρα ότι «το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τί θέλει».

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.

Μάλιστα, σε μία έμμεση αλλά ξεκάθαρη αναφορά στην μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι μολονότι η αμφισβήτηση μπορεί να είναι αναγκαία «για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι ευνοϊκό για την στάμνα», παρατήρησε με νόημα ο γερμανός υπουργός.

Τα σχόλια του γερμανού ΥΠΟΙΚ έρχονται ως απάντηση στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο έλληνας πρωθυπουργός, όπου επέκρινε τον ρόλο του ΔΝΤ ως «μη εποικοδομητικό» καλώντας το ίδιο το Ταμείο να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.

«Όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του Ταμείου, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αθήνα: Η Ευρώπη μπορεί να λύση τα προβλήματά της μόνη της

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σχολίασε ειρωνικά πως «ευτυχώς» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, «πασχίζει να 'κρατήσει την στάμνα γερή'».

«Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της» προσέθεσε η κ. Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας δε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη «έχει πια κατανοήσει ποιέες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά».
Πηγή: skai.gr