EBRD και IFC προτίθενται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Έτοιμη να συμμετάσχει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών με επένδυση συνολικού ύψους έως 250 εκατ. ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

«Η ΕΒRD είναι έτοιμη να επενδύσει και στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες», έως και 80 εκατ. ευρώ σε κάθε τράπεζα, δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση των σχεδίων της EBRD. 

Αν κάτι τέτοιο ισχύσει θα πρόκειται για την πρώτη επένδυση της EBRD στην Ελλάδα μετά την απόφασή της, νωρίτερα φέτος, να διευρύνει τον δανεισμό προς τη χώρα.

Παράλληλα και ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός (International Finance Corporation, IFC), που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ύψους 40 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να επενδύσει σε νέες μετοχές των Alpha, Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, συμμετέχοντας με κεφάλαια έως 300 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Έχουμε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιό μας να συμμετάσχουμε και να επενδύσουμε έως 300 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κύριος στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες για τις επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Τσιτσιράγκος.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι πόσα χρήματα θα επενδύσει ο IFC, αλλά πόσα χρήματα θα κινητοποιήσει η χώρα από τρίτα μέρη. Για την ανάπτυξη και την απασχόληση χρειάζεται ένας υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας», κατέληξε.


Πηγή: skai.gr