Ύφεση 3,4% για τη Ρωσία και προκλήσεις για το μέλλον βλέπει το ΔΝΤ

Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2015, και μολονότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος, η ανάκαμψη θα είναι αναιμική (0,2%), ενώ μεσοπρόθεσμα η αναπτυξιακή δυναμική θα είναι αδύναμη, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τακτική έκθεσή του για τη Ρωσία.

Κύριοι παράγοντες πίσω από τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ είναι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και ο συνδυασμός Δυτικών κυρώσεων και ρωσικών αντίμετρων. Το Ταμείο να σημειώνει πως μοντέλα του δείχνουν ότι μεσοπρόθεσμα η σωρευτική οικονομική ζημία από τις εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις μπορεί να φτάσει το 9% του ΑΕΠ.

Σημαντικός παράγοντας
στην αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την υποτίμηση του ρουβλίου και τη δυσκολία των ρωσικών επιχειρήσεων να βρουν χρηματοδότηση στη διεθνή αγορά, λόγω των κυρώσεων. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να μειωθεί στο ιδιαίτερα υψηλό 12% στα τέλη του τρέχοντος έτους, και να πέσει σε μονοψήφια επίπεδα το 2016.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της ρωσικής οικονομίας πηγάζουν από δυνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Πέραν αυτού όμως, σημαντικός αντιαναπτυξιακός παράγοντας παραμένει και η μη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με το ΔΝΤ να επισημαίνει την ανάγκη αύξησης του ανταγωνισμού στις εσωτερικές αγορές, μείωσης του κρατικού «αποτυπώματος» στην οικονομία, και αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

Αντίθετα, το Ταμείο χαιρετίζει το «επαρκώς μεγάλο» πρόγραμμα κεφαλαιακής υποστήριξης των τραπεζών, το οποίο συνέβαλε στον περιορισμό των μαζικών εκροών από τις τράπεζες, που έφτασαν τα 154 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 (8% του ΑΕΠ).

Πάντως, το ΔΝΤ καλεί τη Μόσχα να προσαρμόσει το πρόγραμμα στήριξης στις συγκεκριμένες ανάγκες των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα για να περιοριστεί το κόστος που έχει επωμισθεί το Δημόσιο.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης