Κλείσιμο

O γερμανικός τύπος σχολιάζει την έλευση των θεσμών στην Αθήνα

Την έλευση των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα σχολιάζει η εφημερίδαTageszeitung:

«Η Ελλάδα ήθελε να ξεφορτωθεί τους τρεις δανειστές-θεσμούς, τώρα απέκτησε κουαρτέτο. Την Τρίτη κατέφθασαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σε αυτήν την παλαιότερα επονομαζόμενη Τρόικα προστέθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο δημοσιεύονται και δηλώσεις των «πέντε γερμανών σοφών της οικονομίας» που τάχθηκαν υπέρ της δυνατότητας αποχώρησης ενός κράτους από τη νομισματική ένωση, αναφερόμενοι στο παράδειγμα της ελληνικής κρίσης.

Η Handelsblatt σχολιάζει την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Υπό τον τίτλο «Οι ελεγκτές επέστρεψαν» οι συντάκτες σημειώνουν:

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ερώτημα ποιους όρους θα πρέπει να πληροί η Αθήνα για να λάβει τα νέα δάνεια. Σύμφωνα με ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον όροι για μεταρρυθμίσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαφορετική γνώμη. Προμηνύεται καβγάς».

Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, τέλος, δημοσιεύει σήμερα (Τετάρτη) άρθρο του πρώην συνεργάτη του ΔΝΤ, Ουσμένε Μαντένγκ, στο οποίο αναλύει τα λάθη που έγιναν αναφορικά με την ελληνική κρίση, ασκώντας κριτική στη στάση της Γερμανίας και πώς αυτή επηρέασε την εμπλοκή του ΔΝΤ:

«Η Γερμανία δεν είναι το ΔΝΤ. Η Ελλάδα είχε μία συμφωνία με το ΔΝΤ και παράλληλα μια συμφωνία χρηματοδότησης με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, για να μπορέσει να κλείσει τα κενά χρηματοδότησης του προγράμματος. Οι παράλληλες συμφωνίες με την επονομαζόμενη Τρόικα είναι άνευ προηγούμενου» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Πηγή: DW - skai.gr