Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος μετά τις 30 Ιουνίου

«Υποχρεωτική και αμετάκλητη» χαρακτήρισε η πληρωμή των ομαδοποιημένων δόσεων προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει «περίοδος χάριτος» για την Ελλάδα.

«Αν δεν καταβληθούν οι δόσεις, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κύρια Λαγκάρντ, δηλώνοντας μάλιστα πως πραγματικά «ελπίζω να μην συμβεί αυτό.»

Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο θέλει να υπάρξει μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος «με έξυπνη προσέγγιση».

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε αργότερα πως αν η ελληνική πλευρά καταθέσει νέες προτάσεις μπορεί να συνεχιστεί εντατικά η διαπραγμάτευση. Επανέλαβε πως το ΔΝΤ είναι ευέλικτο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Αθήνα ώστε να πετύχει το συμφωνημένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε επικοινωνία της με το Νίκο Αναστασιάδη, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, δεν έκρυψε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι πολύ «πολύ δύσκολη». 

Σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους, στο ενδεχόμενο συμφωνίας, επεξεργάζονται πάντως Κομισιόν και ΕΚΤ σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πηγή: skai.gr