Σειρά μηνυμάτων και υπονοούμενων για ΕΚΤ, Βαρουφάκη και δημοψήφισμα από Ντάισελμπλουμ

Σειρά μηνυμάτων έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα πως δεν τήρησε προφορική δέσμευσή του για αποκατάσταση της χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αλλά και αφήνοντας υπονοούμενα πως είχε προτείνει στον πρωθυπουργό αλλαγές στο ελληνικό διαπραγματευτικό μοντέλο που ίσως άγγιξαν και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ουσιαστικά κατέστησε σαφές πως τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ για την κρίσιμη αναχρηματοδότηση του δημόσιου  χρέους από τις ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να αρθούν έως ότου να υπάρξει μια «σταθερή συμφωνία» μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», όμως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup», συμπλήρωσε, μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο RTL Nieuws.

Απαντώντας ευθέως στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα πως αθέτησε φερόμενη υπόσχεσή του για αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ,σχολίασε πως οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού «σίγουρα δεν βοηθούν». Προσέθεσε πως πως «όλο αυτό δεν φαντάζει σωστό», όμως «εντάξει, το αφήνω να περάσει».

Υπόνοιες για συνεννόηση για Βαρουφάκη

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί πως είχε ρόλο στην περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, λέγοντας πως είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα την ανάθεση του συντονισμού σε έναν άνθρωπο, καθότι τα ζητήματα που συζητούνται υπερβαίνουν την αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργού.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν ανέφερε πάντως ευθέως πως ζήτησε με οποιονδήποτε τρόπο την απομάκρυνση, περιθωριοποίηση ή υποβάθμιση του κ. Βαρουφάκη.

Απαντώντας πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσαν κατηγορηματικά πως υπήρξε αίτημα για απομάκρυνση του ΥΠΟΙΚ από τη διαπραγμάτευση προσθέτοντας μάλιστα πως αν είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο ο έλληνας πρωθυπουργός θα του απαντούσε αναλόγως.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πάντως στο RTL πως κατά τους τελευταίους δυο μήνες οι επαφές μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών είχαν προχωρήσει λίγο, προσθέτοντας μάλιστα πως ορισμένες φορές η διαπραγμάτευση «πήγε ακόμα και προς τα πίσω».

Σε κάθε περίπτωση αποσαφήνισε πως η απλή αλλαγή της στελέχωσης της διαπραγματευτικής ομάδας δεν θα φέρει τη λύση στις διαβουλεύσεις και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει αναπόφευκτα ανάγκη από χρηματοδοτική στήριξη.

Δυσαρέσκεια με τυχόν δημοψήφισμα

Τέλος,, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκδήλωσε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του και στην προσφυγή σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Σημείωσε πως η απόφαση επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση, όμως τόνισε πως μια τέτοια επιλογή «θα κοστίσει χρήματα και θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα».

«Δεν νομίζω πως έχουμε τον χρόνο, ούτε οι Έλληνες έχουν το χρόνο», είπε.
Πηγή: skai.gr