Σόιμπλε: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση

«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε συνέδριο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. 

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι κάποια ημέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. «Η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε πάντως. 

Αναφερόμενος εξάλλου στη νέα κυβέρνηση, o κ. Σόιμπλε είπε ότι έχει καταστρέψει τις προόδους που είχε κάνει η προηγούμενη. 

«Δεν βλέπω μετάδοση στις αγορές από τα προβλήματα της Ελλάδας, οι αγορές έχουν υπολογίσει όλες τις πιθανότητες» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως κανένα μέλος στο Eurogroup δεν περιμένει να επιλυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας.

Tην ίδια στιγμή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διαψεύσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit , που αναφέρει πως το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας εντός του ευρώ, αλλά με προϋποθέσεις.

Παράλληλα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού EuroInsight θέλει τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup να έχουν καταρτίσει κάποιας μορφής σχέδια ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως τα κράτη ή οι θεσμοί όπου εργάζονται έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα επέφερε τυχόν Grexit, όμως «όλοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη σημασία αυτών των «ασκήσεων».

Το μπαλάκι στην
ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση χρημάτων στήριξης πετά, με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως δεν βλέπει κάποια συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ βλέπει την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel. Σε σημερινό σχόλιο του Νίκολαους Μπλόμε (μέλος της αρχισυνταξίας του Spiegel, πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Bild) επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως πριν και από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια». 

Πηγή: skai.gr