Στον Turkish Stream στρέφεται η Ρωσία για εξαγωγές προς την Ευρώπη από το 2019

Μέσω του αγωγού Turkish Stream – στον οποίο σχεδιάζει να συμμετάσχει και η Ελλάδα – θα γίνονται οι μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το 2019, όπως επαναβεβαίωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Επί του παρόντος, το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει περίπου το 30% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών. Το 50% αυτής της ζήτησης διέρχεται μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η ισχύουσα σύμβαση για τη μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας εκπνέει το 2019, και η ρωσική κυβέρνηση δεν προτίθεται να την ανανεώσει, όπως δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ρωσία προσπάθησε αρχικά να παρακάμψει την Ουκρανία με την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα διερχόταν μέσω Βουλγαρίας, όμως το σχέδιο αρχικά «πάγωσε» και στη συνέχεια ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Μίλερ ουσιαστικά κατηγόρησε την Ε.Ε. πως μπλόκαρε τον South Stream προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή αερίου μέσω της Ουκρανίας, προειδοποιώντας όμως πως όποιος προσπαθήσει να διακόψει την κατασκευή του Turkish Stream θα κάνει «ένα πολύ μεγάλο λάθος».

Το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής στον Turkish Stream – που θα συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας – συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα κατ’ αρχήν σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπουν σύνδεση του Turkish Stream με το ελληνικό δίκτυο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη συνέχεια, ο αγωγός να κινηθεί τόσο προς την Ανατολική Ευρώπη όσο και προς ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό σκέλος – που είναι γεωπολιτικά σημαντικότερο – ο αγωγός αρχικά θα κινείται παράλληλα με τον TAP και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, με την προοπτική να καταλήγει σε έναν κόμβο που θα μπορεί να διοχετεύσει ενεργειακούς πόρους τόσο προς την Ανατολική όσο και τη Δυτική Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης