Κλείσιμο

Σόιμπλε: Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα

Βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Bild της Κυριακής, διαμηνύει ωστόσο ότι, εάν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν, δεν θα χορηγηθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση «ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».

Αναγνωρίζει πάντως ότι μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και επαναλαμβάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιθυμητή εξέλιξη.

«Φθάσαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας έδωσε μια υπόσχεση. Αν η Ελλάδα δεν την τηρήσει, δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια. Δεν θέλουμε Grexit. Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανείς δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της Αθήνας» σημειώνει.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη νομιμοποίηση στον πληθυσμό. Θεωρώ την ελληνική κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους. Πρέπει να δίνεις σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση κάποιο χρόνο. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», δηλώνει με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τονίζει ακόμη ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι προτίθεται να βοηθήσει στο θέμα του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, στέλνοντας Γερμανούς εφοριακούς στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος πάντως στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξαίρει τις ικανότητές τους, λέγοντας ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις». «Δικαιούται τον ίδιο σεβασμό όπως ο καθένας. Συμπεριφέρθηκε απέναντί μου απολύτως σωστά» αναφέρει χαρακτηριστικά. Διευκρινίζει πάντως ότι θεωρεί τις συμφωνίες πιο σημαντικές από τις δηλώσεις.
Πηγή: skai.gr