Κλείσιμο

Σόιμπλε: Αν δεν εξυπηρετήσουν τα δάνεια θα ανακληθεί η συμφωνία παράτασης

Πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συντηρητικών βουλευτών των CDU-CSU. Όπως ανέφερε, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, με τις οποίες επαναφέρει θέμα κουρέματος του χρέους και μη εξυπηρέτησης των δανείων της, έθεσαν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στο σημείο αυτό προειδοποίησε δε, σύμφωνα με πληροφορίες των συμμετασχόντων βουλευτών, ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε
με τους συντηρητικούς βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει της αυριανής (Παρασκευή) ψηφοφορίας για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας από την γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag).

Βουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης «θέτει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα διεθνή της χρέη».

Στο μεταξύ, 22 Γερμανοί βουλευτές από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ καταψήφισαν την παράταση της συμφωνίας με την Ελλάδα, στη δοκιμαστική ψηφοφορία που έγινε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο, την παραμονή της ψηφοφορίας στη γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag).

Tρείς βουλευτές απέσχον της ψηφοφορίας. Πάντως, η παράταση περνάει, καθώς την υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 311 βουλευτών.

Ομόφωνα υπέρ της παράτασης, ψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει δίμηνη παράταση από το ΔΝΤ αν δεν έχουμε να πληρώσει τη δόση, και δεν πρόκειται να γίνει πιστωτικό γεγονός γιατί δεν συμφέρει κανέναν» δήλωσε στο μεταξύ την Πέμπτη στο Mega o υπουργός Επικράτειας, και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Το κράτος άρχισε ήδη να μην πληρώνει, θα φτάσουμε τέλη Μαρτίου, που το κράτος δεν θα μπορεί όντως να πληρώσει και ‘τότε θα γίνει το ‘έλα να δεις’» προειδοποίησε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή σχόλια κύκλων του ΥΠΟΙΚ.

«Οδεύουμε στην κατάσταση να μην πληρώσουμε τους δανειστές (...) μιλάμε για χρεοκοπία και για δραχμή, θα πρόκειται για ιστορική καταστροφή» προειδοποίησε ο κ. Πάγκαλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr