Μετριάστηκαν οι απώλειες στο ΧΑ, συγκρατημένες πιέσεις στα ομόλογα

Με πτώση 3,37% έκλεισε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μια ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και τη διάσταση απόψεων που φάνηκε στις συζητήσεις μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνεδρίαση άνοιξε με τον Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση που υπερέβη το 9%, εν μέσω μαζικού ξεπουλήματος, όμως στη συνέχεια επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον Δείκτη να ανακτά σταδιακά μέρος του χαμένου εδάφους και να αγγίζει τελικά τις 820 μονάδες.

Αρκετά μεγάλες απώλειες υπέστησαν, όπως αναμενόταν, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από -2,09% έως -15%, απώλειες που επίσης όμως μετριάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκρατημένες πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Η απόδοση του 3ετούς τίτλου διαμορφώνεται, λίγο μετά τις 18:45 το απόγευμα, στη ζώνη του 16,7% με 17,3%, νωρίτερα όμως είχε αγγίξει το 19%. Υψηλές αποδόσεις στα 3ετή ομόλογα παραδοσιακά αντανακλούν φόβους των επενδυτών για κίνδυνο πιο άμεσης χρεοκοπίας.

Σταθερό, μεταξύ του 10,2% και του 10,3%, είναι το μακροπρόθεσμο ελληνικό 10ετές.

Μικτή είναι η εικόνα, με μικρές ανόδους και μικρές πτώσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πηγή: skai.gr