Λαγκάρντ: «Όχι» σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Αρνητική στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, και δυνητικά για το χρέος άλλων κρατών της ευρωζώνης, εμφανίστηκε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Irish Times.

«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα Irish Times, ερωτηθείσα σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποίησης ενός συνεδρίου για την αλλαγή των όρων που διέπουν το χρέος της Ελλάδα, ή την απομείωσή του.

«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έχει προτείνει -και μέσω του ΣΚΑΪ- να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές, της τότε Δυτικής Γερμανίας, κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον περασμένο μήνα είχε καλέσει να υπάρξει μια παρόμοια «στιγμή επίδειξης αλληλεγγύης» με την Ελλάδα.


Την ύπαρξη βάσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών - μελών της Ευρωζώνης αναγνώρισε, και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον.

Πηγή: skai.gr