Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ – Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος (upd)

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά τονίζοντας πως είναι ένας «φόρος λαιμητόμος», και διευκρινίζοντας πως θα αντικατασταθεί από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης. «Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν 4 πισίνες και είναι σε οφσόρ εταιρίες. Αυτοί θα πληρώσουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό διευκρίνισε πως θα ισχύσει από το 2015, μετά το σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πληρωθούν κανονικά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική νομοθεσία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια απώλεια 1,8 δισ η οποία θα αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως θα επαναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.

Για το περιουσιολόγιο, επισήμανε πως δεν θα είναι μέσο φορολόγησης και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Για το θέμα των καταθέσεων ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ». «Οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε «είναι εγγυημένες οι τράπεζες μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένες από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος.»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, τονίζοντας πως «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν δέχτηκε γιατί δεν έχει επιχειρήματα».

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έχει κάνει εθνική πολιτική την γονυκλισία. «Εμείς λέμε πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το δράμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ασφαλής επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της αυτοδυναμίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως «δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα πάει. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον Ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

«Δεν θέλω να σκεφτώ καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πολύς κόσμος δεν έχει να φοβάται θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιορίστηκε να πει ότι «είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση» σημείωσε όμως ότι επικροτεί τη στάση του για την Ελλάδα. «Δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του Προέδρου, αλλά να είναι ένα πρόσωπο που να έχει το κύρος και να βρίσκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην βουλή που θα προκύψει» εξήγησε.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν αυτοκίνητο οι βουλευτές, μπορούν να έχουν ένα επίδομα». «Τα περιττά προνόμια που δημιουργούν απόσταση με τον πολιτη γιατί να τα έχει» διερωτήθηκε.

«Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο λαός, για εμάς δεν θα υπάρξει τρόικα την επομένη των εκλογών» επισήμανε, ενώ για τις δανειακές συμβάσεις είπε ότι ποτέ δεν είπαμε ότι θα την σκίσουμε, θα διαπραγματευτούμε, και σε διαπραγμάτευση θα πάμε με υψηλό πήχη».

Αναφερόμενος στους Γερμανούς δήλωσε πώς θα τους απευθύνει το ερώτημα: «με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείστε το ίδιο πράγμα που σας φιλοδώρησε η Ευρώπη το 1953, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο... Γι’ αυτό ζητάμε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος».

«Ο Θεός στον βαθμό που αγαπάει περισσότερο τον νοικοκύρη από τον κλέφτη θα μας βοηθήσει» ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη απάντησε σκωπτικά «μού λέτε ότι πρέπει να πάμε στην δασκάλα για να μας πει αν κάναμε καλά τα μαθήματά μας και να έχουμε μαζί και τους μαθητές που θα με καρφώνουν.» «Πρέπει να στηρίξουν την επιθετική διαπραγμάτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και εξαγγείλει. Εγώ θα ζητήσω τη συναίνεσή τους» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει ανάμεσα στον Τσίπρα και στην Μέρκελ, αλλά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.»

«Αφού πήγα στον Πάπα χωρίς γραβάτα δεν βλέπω τον λόγο να βάλω γραβάτα στην Μέρκελ» σημείωσε δε.

Πηγή: skai.gr