Επισήμως 19ο μέλος στην οικογένεια της Ευρωζώνης η Λιθουανία

Το 19ο μέλος στην "οικογένεια" της Ευρωζώνης είναι επισήμως από την Τετάρτη τα μεσάνυχτα (2200 GMT) Λιθουανία. Η χώρα της Βαλτικής αποχωρίζεται το εθνικό της νόμισμα, το λίτας, και συνδέεται με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Με σταθερή ανάπτυξη και νόμισμα, η Λιθουανία ελπίζει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις καθώς και δάνεια, όπως και οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, που εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ το 2011 και το 2014 αντίστοιχα.

map lithuania eurozone

Η Λιθουανία έχει πληθυσμό 3 εκατ. κατοίκων, και εκτιμάται ότι θα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης. Το 2014 οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας έφθασαν το 2,7%.

Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle δηλώνει οτι «οι άνθρωποι συζητούν εδώ και αρκετό διάστημα για την ευρωκρίση, αλλά το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων. Η Ευρωζώνη έχει φτάσει τώρα σε σημείο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια».

Σημειώνεται ότι αυτό το μήνα κλείνουν 15 χρόνια από τη χρήση του ευρωνομίσματος. Το ευρώ χρησιμοποιείται από 340 εκατ. ανθρώπους.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ