Κάτω από τα 60 δολάρια το Brent καθώς «πέφτει» συνεχώς το πετρέλαιο

Κάτω από το φράγμα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι έπεσε το απόγευμα της Τρίτης η τιμή του Brent, καθώς συνεχίζεται η καταβαράθρωση των τιμών πετρελαίου που έχει αρχίσει από το καλοκαίρι, με τις τιμές τόσο της ποικιλίας Brent όσο και της West Texas να κινούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο του 2009.

Στις 15:15 ώρα Ελλάδος η τιμή βαρελιού του Brent, που είναι σημείο αναφοράς για τις τιμές σε παγκόσμια κλίμακα, διαμορφωνόταν στα 59 δολάρια, υποχωρώντας κατά 3,37% από την έναρξη των συναλλαγών.

Η πτώση των τιμών συγκριτικά με τις αρχές του καλοκαιριού αγγίζει πλέον το 50%, με δεδομένο ότι στα μέσα Ιουνίου το βαρέλι του Brent πωλούνταν έναντι περίπου 115 δολαρίων.

Πτώση και για την ποικιλία West Texas, με την τιμή του βαρελιού να πέφτει κάτω από τα 55 δολάρια.

Η πτώση του πετρελαίου έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα σε οικονομίες που στηρίζονται πρωτίστως σε ενεργειακές εξαγωγές, όπως η Ρωσία, με το ρούβλι κατά τις τελευταίες ημέρες να υφίσταται τεράστιες πιέσεις, καταγράφοντας ακόμα και ιστορικά υψηλά στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Βασικός παράγοντας πίσω από την κατρακύλα των τιμών είναι η τεράστια αύξηση της διαθέσιμης προσφοράς, με τις ΗΠΑ να αυξάνουν διαρκώς την εγχώρια παραγωγή τους, καθώς νέες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει την αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων που παλαιότερα δεν ήταν προσβάσιμα.
Πηγή: skai.gr