Κλείσιμο

Υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Moody’s λόγω δημοσιονομικών και χρέους

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας κατά μια μονάδα, από As3 σε A1, προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, βασικός παράγοντας πίσω από την υποβάθμιση είναι η «αυξημένη αβεβαιότητα» για το κατά πόσον είναι επιτεύξιμοι οι στόχοι μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, γεννά αμφιβολίες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και, συνεπώς, για το «κατά πόσον είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί και να είναι βιώσιμο το χρέος».

Παράλληλα, η Moody’s σημειώνει πως υπάρχει «αβεβαιότητα» όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την «ενίσχυση της ανάπτυξης», με δεδομένες τις αποπληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ιαπωνική οικονομία.

Η υποβάθμιση του ιαπωνικού αξιόχρεου έρχεται τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι κάλπες θα είναι μια μορφή δημοψηφίσματος για το φιλόδοξο και ανορθόδοξο μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει ο κ. Άμπε, που είναι γνωστό ως «Abenomics».

Τα «Abenomics» προβλέπουν περιλαμβάνουν αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο χρόνιος χαμηλός πληθωρισμός, που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.
Πηγή: skai.gr