Με μειωμένες δαπάνες και περισσότερους φόρους το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Την Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 το οποίο θα προβλέπει - σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής - περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. 

Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα εκτιμάται οτι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρω στα 45,1 δισ. ευρω μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος και τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τον περιορισμό των κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, δημόσιες επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες.

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται οτι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρω από 300 εκ. ευρώ φέτος ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω του 3%.
Ωστόσο αγκάθι παραμένουν τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτήσει ο προϋπολογισμός του 2014.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

«Ενώ η κυβέρνηση με λογιστικά τερτίπια ετοιμάζεται να εμφανίσει δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επιχειρώντας έτσι να στηρίξει τη θεωρία του αποτυχημένου success story, ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά με δυσβάσταχτο τέλος ακινήτων που περιλαμβάνει χαράτσι ακόμη και στα αγροτεμάχια, πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και αύξηση φόρων το 2014», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Πηγή: skai.gr