Στην Αθήνα ο Άσμουσεν στον απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου

Στη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλεότι θα απαιτηθεί τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα διεξάγεται στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση του Γιάννη Στουρναρα με τον κορυφαίο παράγοντα της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσμεν. 

Ο κ. Άσμουσμεν μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρναρα θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μάξιμου στις 4 και μίση ενώ θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Εθνικής Γιώργο Ζανιά

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με έλληνες επιχειρηματίες ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, συνδέουν τις επαφές Άσμουσεν στην Αθήνα με τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, ενώ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτικό ταμπού που έσπασε.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιον δήλωσε στις Βρυξέλλες οτι θα δούμε την έκθεση της τρόικας και θα εκτιμήσουμε τι απαιτείται για την Ελλάδα. Για την ωρα ισχύει η αρχική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθεσε.

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup του Ιουλίου για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», διαβεβαίωσε συγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες, η Σαντάλ Χιούγκ και τόνισε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάουζ, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου.

"Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί", είπε.

Το πρωί ο Ολι Ρεν σε δηλώσεις του σε φιλανδική εφημερίδα είπε οτι ενα τρίτο πρόγραμμα στήριξης δεν είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα, αναφέροντας οτι για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής.

Πηγή: skai.gr