Κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: «Υποθέτω» πως η κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί – «ταξιδεύει» το επιτόκιο

Την ελπίδα του ότι η «ανησυχητική» κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και πως η Λισσαβόνα θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους της διάσωσής της δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας κινείται κοντά στο δυσθεώρητο 8%, και τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως επίκειται η παραίτηση ακόμα δύο υπουργών από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

«Η κατάσταση την Πορτογαλία είναι ανησυχητική [...] Υποθέτω πως η πολιτική κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και πως η [χώρα] θα παραμείνει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της που αποτελούν μέρος αυτού του προγράμματος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του ενώπιον επιτροπής του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο του βαρυσήμαντου 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο δυσθεώρητο 7,95%, από 6,35% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η «ψαλίδα» μεταξύ της απόδοσης των πορτογαλικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) διαμορφώνεται στις 6,32 μονάδες.

Αποδώσεις άνω του 7% θεωρούνται ότι καθιστούν μη βιώσιμη την αναχρηματοδότηση δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινείται για 2η ήμερα και το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η πολιτική κρίση αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,2963.

Οι εξελίξεις της Τετάρτης έρχονται καθώς μέσα ενημέρωσης της νοτιοευρωπαϊκής χώρας αναφέρουν πως οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Ασουνσάου Κρίστας, και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πέδρου Μότα Σουάρες, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον ηγέτη του κόμματός τους, τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, εκτός κυβέρνησης.

Ο κ. Πόρτας είναι ο επικεφαλής του μικρού συμπολιτευόμενου κόμματος CDS-PP, που διασφαλίζει ωστόσο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών έρχεται καθώς η Πορτογαλία έχει εισέλθει στο τελευταίο 12μηνο του Μνημονίου, ούσα ωστόσο υποχρεωμένη να λάβει νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς τη στόχους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ