Κλείσιμο

Χάνονται περίπου 3 δισ. ευρώ από βεβαιωμένα αλλά ανείσπρακτα χρέη

Βεβαιωμένα και ανείσπρακτα έσοδα που εκτιμώνται μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 500 φορολογικές υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί λόγω κωλυσιεργιών στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.

Η Επιτροπή έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών για να ξεμπλοκάρει τα δικαστήρια και άρχισε το έργο της στις 31 Μαΐου 2012.

Έργο της Επιτροπής, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, είναι η διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο, εφόσον η διαφορά υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Αν για παράδειγμα γίνει φορολογικός έλεγχος σε μια επιχείρηση και βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι οι οποίοι αμφισβητούνται από τον επιχειρηματία ή επιδιώκει συμβιβασμό, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα αντί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη να καταφύγει στη συγκεκριμένη Επιτροπή.

Για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαιτείται προκαταβολή του 50% των βεβαιωμένων φόρων, για την προσφυγή στην Επιτροπή δεν υπάρχει οικονομική απαίτηση.

Ωστόσο η Επιτροπή συνεδριάζει μόνο μία φορά την εβδομάδα και προλαβαίνει να ασχοληθεί με 4 ή 5 υποθέσεις.

«Αυτό σημαίνει 260 τον χρόνο. Επομένως, για να διεκπεραιωθούν μόνο οι 500 υποθέσεις που έχουν συσσωρευθεί απαιτούνται περίπου δύο χρόνια» τονίζει στην εφημερίδα υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Πηγή: skai.gr