Κύπρος: Διαβουλεύσεις ΥΠΟΙΚ - τρόικας για ολοκλήρωση του μνημονίου

Διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας με το Eurogroup αρχίζουν αυτή την εβδομάδα στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της τρόικα Μάρτεν Φέρβεϊ (Κομισιόν), Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές με το υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθεί το κυπριακό μνημόνιο έπειτα από την συμφωνία - πλαίσιο που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Στις συζητήσεις αναμένεται να τεθεί και το τελικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο παράρτημα της συμφωνίας του Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) αναμένεται να εγκρίνει έως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κύπρου.

Εξάλλου, σήμερα Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί και το ακριβές ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου που εκτιμάται ότι θα "κλειδώσει" στο 38% με 40%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου την περασμένη εβδομάδα επεξεργάστηκε το σενάριο εξόδου της χώρας απο το ευρώ και επιστροφή στη λίρα. Τα συμπεράσματα της έκθεσης ήταν αρνητικά.

Σημειώνεται ότι διασυνοριακοί δανειστές, με εξαίρεση αυτούς από τη Ρωσία, είχαν εκκρεμή δάνεια ύψους 59,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς εταιρείες στην Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Την απόφασή της να συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, ανακοίνωσε στο μεταξύ τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Kαθημερινή Κύπρου