Κλείσιμο

Εξαίρεση καταθέσεων έως 20.000 ευρώ προβλέπει η νέα πρόταση της Λευκωσίας

Την εξαίρεση των καταθέσεων που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ από την επιβολή εφάπαξ εισφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυπριακή κυβέρνηση, ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής στις 18:00.

Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου ύψους 6,75% για καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ, και συντελεστή 9,90% για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Η επιβολή του τέλους θα υπολογισθεί με βάση τις καταθέσεις που τηρούνταν στις κυπριακές τράπεζες κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013. Συνεπώς, οι όποιες αναλήψεις χρημάτων έγιναν έπειτα από αυτή την ημερομηνία δεν επηρεάζουν το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταθέτες.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, οι καταθέτες που θα καταβάλουν την εφάπαξ εισφορά θα αποζημιωθούν μελλοντικά με μετοχές κυπριακών εμπορικών τραπεζών.

Σημειώνεται πως το ποσό των 100.000 ευρώ αποτελεί το όριο των καταθέσεων που εγγυώνται, από το 2008, τα κράτη της Ε.Ε. Η εγγύηση ισχύει ωστόσο μόνο σε περίπτωση που τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν επαρκή ρευστότητα ώστε να δώσουν τα χρήματα στους καταθέτες, όχι σε περίπτωση επιβολή φόρου από το κράτος.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Μεγαλονήσου έχουν υπολογισθεί στα 17 δισ. ευρώ, με την Λευκωσία να δεσμεύεται πως θα διασφαλίσει δίχως βοήθεια τα υπολειπόμενα 7 δισεκατομμύρια.

Εξ αυτών, τα 5,8 δισ. αναμένεται να προέλθουν από την φορολόγηση των καταθέσεων. Το Eurogroup διεμήνυσε την Δευτέρα πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους φορολογικούς συντελεστές που επιθυμεί για κάθε κατηγορία καταθέσεων, εφόσον αντλήσει το τελικό ποσό των 5,8 δισ.

Άγνωστο παραμένει το πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα του προκύπτει από την μη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 20.000 ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ