Δυσοίωνες προβλέψεις ΔΝΤ για το γαλλικό έλλειμμα - επιμονή Ολάντ για την επίτευξη των στόχων

Στη Γαλλία μοιάζει διάχυτο το συναίσθημα ότι το ΔΝΤ «πάει γυρεύοντας». Στις 22 Δεκεμβρίου με την ετήσια έκθεσή του, έδωσε μαύρες προβλέψεις για την ανάπτυξη και για τη χώρα που θα πρέπει να παύσει να επιμένει ότι θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% έως το τέλος του 2013, λέει το ΔΝΤ.

«Εμείς κρατούμε τις προβλέψεις μας, το 3% παραμένει ο αναγκαίος στόχος», ήταν η άμεση αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού.

Το ΔΝΤ επανήλθε όμως εχθές βάζοντας νερό στο κρασί του, με τον επικεφαλής της αποστολής του στο Παρίσι Edward Garder, να εξηγεί στους δημοσιογράφους: «Παρά το ότι και εμείς παραμένουμε στις αρνητικές μας προβλέψεις, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ του να δοθεί ένα περιθώριο χρόνου στη Γαλλία για την επίτευξη του 3%, ακόμη και λίγο αργότερα». Έτσι το ΔΝΤ φαίνεται να συμπλέει με τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος αφού επαίνεσε τη Γαλλία για τις αξιοσημείωτες διαρθρωτικές της προσπάθειες δήλωσε ότι από τη στιγμή που μεσοπρόθεσμα υπάρχει μια αξιόπιστη στρατηγική μπορεί να έχει μια ομαλότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο στόχος του 3% θα μπορούσε έτσι να επιτευχθεί και μέσα στο 2014, χωρίς εξαιρετικά επιβαρυντικά μέτρα και περικοπές.

Πεισματική εμμονή Ολάντ παρά την αμφισβήτηση

Επανέρχεται έτσι η συζήτηση στη Γαλλία περί του ανέφικτου της μείωσης στο 3% του ελλείμματος για το 2013, κάτι που από καιρό προσπαθεί να θέσει επί τάπητος η αριστερά, η οποία όμως σκοντάφτει στην πεισματική άρνηση του Φρανσουά Ολάντ να αναθεωρήσει τους στόχους του. Στόχους που επανέλαβε σήμερα τα χαράματα στην αγορά Rungis, τη μεγαλύτερη στον κόσμο νωπών προϊόντων.

«Το 2013 θα δώσω τη μεγάλη μάχη για την εργασία, θα ανατρέψουμε την αρνητική καμπύλη της ανεργίας», δήλωσε εκ νέου θεληματικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Θετική χριστουγεννιάτική νότα και ενθάρρυνση για τον Φρανσουά Ολάντ, είναι πάντως και τα σημερινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (ΙΝΣΕΕ). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας μειώθηκε κατά 14,5 δισεκατομμύρια στο τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το τέλος του δεύτερου τρίμηνου τέλη Ιουνίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασε στα 1.818,1 δισεκατομμύρια, ήτοι 89,9 % του ΑΕΠ.


Πηγή: Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι - Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη