Κλείσιμο

Νανόπουλος: Ενθαρρυντικά σημάδια για την ελληνική οικονομία

Ενθαρρυντικά σημάδια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος.

Όπως επισήμανε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη οι εγχώριες καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα έχουν αρχίσει να επανέρχονται, έστω με αργούς ρυθμούς, ενώ για τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου σημείωσε πως έχει αρχίσει να παρουσιάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως αγγλοολλανδικός όμιλος Unilever, προχωρούν στη διεύρυνση της παραγωγής τους στη χώρα μας ενώ ξένοι παράγοντες είτε επενδύουν στην ελληνική οικονομία είτε αναρωτιούνται αν έφθασε η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν για πρώτη φορά.

Ο κ. Νανόπουλος
σημείωσε πάντως ότι το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας ήταν σχεδόν μονοσήμαντα εστιασμένο στις δημοσιονομικές απαιτήσεις χωρίς να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάπτυξη, ενώ όταν ξέσπασε η κρίση δεν υπήρχε ένα πλαίσιο θεσμικής θωράκισης που θα αποτελούσε δίχτυ προστασίας για μια χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις τότε η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις.

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών παρατήρησε πως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης «δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων».
Πηγή: skai.gr