ΥΠΟΙΚ: Προσπάθειες για 43 δισ. ευρώ άντι 31,5 δισ. ευρώ (upd)

Τη συγχώνευση των τριών δόσεων σε δύο, ή σε μία, επιδιώκει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Οπως τόνιζαν, η καταβολή μέρους αυτών των δόσεων, πιθανότατα η δόση του Δεκεμβριου, να φθάσει μέχρι και τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση
, η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να καταβληθούν, τα περίπου 43 δισ. ευρώ, σε όσο των δυνατόν λιγότερες δόσεις, προκειμένου να μην απασχολούνται επανειλημμένως τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ ανέφερε ότι η καθυστέρηση την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να θέσει την Ελλάδα σε κίνδυνο, ούτε κατά λάθος ούτε εκ προμελέτης.

Πιθανότατα έως την Κυριακή αναμένεται η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, μεταδίδε η Deutsche Welle, επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, στο Εurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 8 με 10 χρόνια, ενω οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή

Απο την πλευρά του,
ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους αξιωματούχους για την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης. Μάλιστα, την Τρίτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο για την συνοχή της Ευρώπης και στο περιθώριο θα θέσει το ελληνικό ζήτημα τόσο στον κ. Μπαρόζο όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης