ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Νέοι Φάκελοι: Δισεκατομμύρια για ναυπηγεία και υποβρύχια

Τους λόγους που προσφεύγει στην διεθνή διαιτησία εναντίον του ελληνικούδημοσίου και Γερμανών συνεταίρων του εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος τουΟμίλου Abu Dhabi Mar, Ισκανταρ Σάφα στην αποκλειστική τηλεοπτικήσυνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Τέλλογλου και τους Νέους Φακέλους.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 
Τους λόγους που προσφεύγει στην διεθνή διαιτησία εναντίον του ελληνικού δημοσίου και Γερμανών συνεταίρων του εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Abu Dhabi Mar, Ισκανταρ Σάφα στην αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Τέλλογλου και τους Νέους Φακέλους.

«Τα συμβόλαια με το Ελληνικό Ναυτικό πρέπει να εφαρμοστούν όπως ακριβώς συμφωνήθηκαν» είπε στην εκπομπή ο Λιβανέζος επιχειρηματίας αναφερόμενος στις πληρωμές των προγραμμάτων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» για τα υποβρύχια κάνοντας παράλληλα λόγο για «εκβιασμό».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης υποστήριξε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abu Dhabi Mar ήταν εκείνος που ζήτησε την διακοπή των πληρωμών την Άνοιξη του 2011.

«Τον Μάιο του 2011 οι Γερμανοί τα σπάνε με του Άραβες, καταγγέλλουν την υποκατασκευαστική σύμβαση, και το ελληνικό δημόσιο μένει μετέωρο» είπε ο Πάνος Μπεγλίτης στον Τάσο Τέλλογλου. «Ο κ. Σάφα, μας ζήτησε να μην καταβάλλουμε τη δόση του Μαΐου», είπε ο πρώην υπουργός.

Υποσχέσεις για νέες παραγγελίες εξοπλισμών


Ο Πάνος Μπεγλίτης επισήμανε ακόμη στην έρευνα των Νέων Φακέλων ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε υποσχεθεί ποτέ στον κ. Σάφα επιπλέον παραγγελίες για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Εάν κάτι τέτοιο προσδοκούσε ο κ. Σάφα ή ο οποιοσδήποτε άλλος, λάθος προσδοκία» είπε ο Πάνος Μπεγλίτης.

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αντέτεινε ότι στις διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία είχαν τεθεί εξʼ αρχής τρία προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων και «ένα πρόγραμμα παραγγελιών από το ελληνικό δημόσιο» πέραν από τις συμβάσεις των υποβρυχίων.

Υποβρύχια και Παρασκήνιο

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Ταβουλάρης, πρώην στέλεχος των Ελληνικών Ναυπηγείων και σημερινός πρόεδρος της ανταγωνιστικής εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας» εκτίμησε σε συνέντευξή του στον Τάσο Τέλλογλου ότι η συνεχής στήριξη των Ναυπηγείων έχει ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο με μεγάλα ποσά.

«Έχει στοιχίσει αυτή η ιστορία πάση θυσία υποστήριξη στον Σκαραμαγκά δισεκατομμύρια στον Ελληνικό λαό», είπε ο Ν. Ταβουλάρης.

Ακόμη, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος προσέθεσε ότι υπάρχει «μεγάλο παρασκήνιο» σε σχέση με τις συμβάσεις των υποβρυχίων.

Οι 100 απλήρωτοι εργαζόμενοι

Τέλος, η εκπομπή επισκέφθηκε τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου μίλησε με τους εκπροσώπους των 1000 εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.

Θλιβερή ημέρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος των εργαζομένων το περιστατικό, κατά το οποίο πριν λίγες εβδομάδες οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ναυπηγείων εισέβαλαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Ήταν μια θλιβερή μέρα για εμάς» είπε στους Νέους Φακέλους ο Βασίλης Καρακίτσος. «Εμείς με το στράτευμα δεν έχουμε τίποτα, εμείς θέλαμε να δούμε την πολιτική ηγεσία».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως να είναι σε θέση ο ίδιος να προβλέψει προς ποια κατεύθυνση.

«Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια ένδειξη, έτσι ή αλλιώς μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ο υπουργός στους Νέους Φακέλους. «Έτσι ή αλλιώς σας λεω, δεν μπορώ να προδιαγράψω ποιο θα είναι το τέλος, διότι εμείς είμαστε τοπ 1/3 της σχετικής διαδικασίας».
 
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59
Η Γερμανία πούλησε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο-ρεκόρ -0,11%
Οι επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν ακόμα και μεγάλης διάρκειας γερμανικό χρέος.
21.08.2019, 13:43
Κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πληρωτές εξετάζει η ΔΕΗ
Σε αναζήτηση ρευστότητας η ΔΕΗ μπορεί να καταργήσει την ελάφρυνση του 10%.
21.08.2019, 12:17
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις ενοικιάσεις...
21.08.2019, 08:19
Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία...
21.08.2019, 07:30
Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών
Ο υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη και μέλη του...
20.08.2019, 18:40
ΤτΕ: Ταμειακό έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019
Έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της...
20.08.2019, 13:46
Θεοχάρης: Χρονιά σταθεροποίησης για τον τουρισμό, άμεσα η μείωση φορολογίας
Στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στον συντελεστή 13%, δήλωσε...
20.08.2019, 12:16
Διευκόλυνση της αποδοχής κληρονομιάς σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αναμόρφωση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που θα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό...
20.08.2019, 08:59
Με εκρηκτική άνοδο της τάξης του 4,58% έκλεισε το χρηματιστήριο
Σημειώνεται πως ανοδικά κινήθηκαν 100 μετοχές, 17 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.
19.08.2019, 18:38

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 66  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.