Κλείσιμο

Στουρνάρας: Η κρατικοποίηση τραπεζών ακριβότερη από την ανακεφαλαιοποίηση

Την πεποίθησή του ότι εάν Δημόσιο κρατικοποιούσε σήμερα τις τράπεζες η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησής τους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλοι οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα οριστούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πάντως ότι προέχει η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, όχι των τραπεζιτών, προσθέτοντας μάλιστα ότι μοπλονότι στην Ευρώπη η αντιμετώπιση του προβλήματος σημαίνει κλείσιμο τραπεζών, στην Ελλάδα αποφασίστηκε η συγχώνευση των ιδρυμάτων προκειμένου να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε μη βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επικαλούμενος την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ισολογισμών του στην ετήσια έκθεση του.

«Είναι η τέταρτη παράταση και λέμε απλά όχι σε άλλη παράταση. Δεν το υποχρεώνουμε να δημοσιεύσει καταστάσεις, απλώς δεν του δίνουμε άλλη παράταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία κήρυξε για την Πέμπτη, 30 Αυγούστου, ο σύλλογος εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τους υπαλλήλους του ιδρύματος να εκφράζουν ανησυχίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, με δεδομένες τις ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων, που θα φανούν στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Ο σύλλογος ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκείμενου να διευκρινιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου