Βάιντμαν: Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να εγγυάται την παραμονή κρατών στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα, τονίζει σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο πρόεδρος της Bundesbank (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας) Γενς Βάιντμαν.

H EKT δέχεται πιέσεις
να αναλάβει δραστικότερο ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, ενόσω στο Eurogroup διαβουλεύονται για να αντιμετωπίσουν σειρά νομικών και πολιτικών εμποδίων για το συντονισμό μιας μακροπρόθεσμης αντίδρασης, ωστόσο η Bundesbank θέλει να περιορίσει την δράση της Kεντρικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βάιντμαν προειδοποιεί ότι τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολογιακών τίτλων από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εγκυμονούν τον κίνδυνο η πρακτική αυτή «να προκαλέσει εθισμό όπως τα ναρκωτικά».

«Τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν.

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζει «ότι δεν πρέπει να κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη που Titelbildυπάρχει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.»

Σημειώνεται πάντως, ότι μπορεί η Bundesbank να διατηρεί μεγάλη επιρροή substantial στη Γερμανία και στις αγορές εξαιτίας των διαπιστευτηρίων της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, εντούτοις είναι μόλις ένα από τα 17 ιδρυτικά μέλη της ΕΚΤ, και επομένως είναι απίθανο να μπορέσει να εναντιωθεί στο σχέδιο του Μάριο Ντράγκι.
Πηγή: skai.gr