«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Περικοπή στις φοροαπαλλαγές και μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Οι φοροαπαλλαγές θα δίνονται με βάση εισοδηματικά, γεωγραφικά αλλά και δημογραφικά κριτήρια.

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρική περίθαλψη, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι απαλλαγές από φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών η γονικών παροχών, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για κάποιες περιοχές και για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, η πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για όσους έχουν ιδιοκατοικούμενες κατοικίες,

Για τις επιχειρήσεις μελετάται η θέσπιση ενιαίου φόρου για όλες τις μορφές των επιχειρήσεων, ο οποίος αρχικά θα είναι στο 20% και μετέπειτα θα υποχωρήσει στο 15%.

Εξάλλου, προωθείται και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, μέσω της εφαρμογής νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια και μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) προτείνει η Εrnst & Young, στο πλαίσιο της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος. Στην κατάργηση του ΚΒΣ προσανατολίζεται και το ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: skai.gr