Σε άρθρο του στους FT, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων προτείνει τη σύσταση στην Ευρωζώνη ενός ταμείου που θα προβεί σε αγορά και διατήρηση του χρέους των προβληματικών χωρών-μελών, σε αντάλλαγμα για την ανάληψη μεταρρυθμίσεων από τις συγκεκριμένες χώρες.
«Εάν η υπόλοιπη Ευρώπη είναι ενωμένη σε αυτή την πρόταση, και η γερμανική βουλή την απορρίψει, τότε θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις χρηματοοικονομικές και πολιτικές συνέπειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζ. Σόρος.
Στην περίπτωση που οι χώρες που θα αναλάβουν να κάνουν συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις δεν τις προχωρήσουν, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή άλλου είδους ποινές, προτείνει ο Σόρος.
Οι χώρες αυτές θα μπαίνουν σε πρόγραμμα μείωσης χρέους το οποίο «θα είναι δομημένο πάνω στην αναπτυξιακή τους προοπτική, και όχι να τη διακινδυνεύει», γράφει ο μεγαλοεπενδυτής.
Τότε, υποστηρίζει, θα μπορεί η Ευρωζώνη να περάσει σε μια πλήρη πολιτική ένωση και να εκδώσει και τα ευρωομόλογα.
Ως μόνο εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο, ο Τζ. Σόρος θεωρεί μόνο τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται προσκολλημένη στο «δεν μπορούμε». Χαρακτηρίζει «παράλογη και εκτός πραγματικότητας» την εμμονή της Άγγελας Μέρκελ ότι η πολιτική ένωση στην Ευρώπη θα πρέπει να προηγηθεί της δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.