Κλείσιμο

Reuters: 60 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες

Μεταξύ 60 και 70 δισεκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, που διέρρευσαν τα αποτελέσματα της αναμενόμενης ανεξάρτητης λογιστικής έκθεσης των εταιρειών Oliver Wyman και Roland Berger.

Η έκθεση των δύο εταιρειών ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί στην ισπανική κυβέρνηση έως τις 21 Ιουνίου, ωστόσο η ολοκλήρωσή της επισπεύσθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Μαδρίτης, καθώς ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, επιθυμεί να έχει τα λογιστικά στοιχεία στη διάθεσή του όταν θα παρευρεθεί στη σύνοδο του G20 στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση θα έχει τον αριθμό-επικεφαλίδα από τους ελεγκτές για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα τη Δευτέρα», δήλωσε μία από της πηγές του Reuters. «Ο στόχος είναι να πάνε στη σύνοδο του G20 με αυτές τις πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Η δεύτερη πηγή του διεθνούς πρακτορείου, η οποία αποκάλυψε το αναγκαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση, αποσαφήνισε πως στα 60 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται τα 19 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για την τράπεζα Bankia και τα 20 δισ. που απαιτούνται για τα ιδρύματα NovaGalicia και CatalunyaCaixa.

Οι εν λόγω τρεις τράπεζες κρατικοποιήθηκαν από τη Μαδρίτη όταν έγινε φανερό πως θα πτώχευαν δίχως κρατική διάσωση.

Σύμφωνα με μία παρόμοια λογιστική έκθεση, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας ανέρχονταν σε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) έχουν εγκρίνει τη δανειοδότηση της Μαδρίτης με ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που εκτέθηκαν στον καταρρέοντα κλάδο κατασκευών και ακινήτων.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος