Κλείσιμο

ΕΚΤ: Στον «πάγο» επί 13 εβδομάδες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα για την 13η διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα, 11 Ιουνίου, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άρνηση της Ευρωτράπεζας να προβεί σε νέες αγορές δημόσιου χρέους εάν δεν προηγηθούν αξιόλογες πρωτοβουλίες από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Η απόφαση της ΕΚΤ να μην ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα μεταξύ 2010 και 2011 προκειμένου να συγκρατηθεί το αυξανόμενο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ευρωτράπεζας να μην μειώσει το βασικό επιτόκιό της την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις σχετικές εκκλήσεις από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το πρόγραμμα δεν έχει ακυρωθεί, αλλά απλώς παραμένει ανενεργό. Μεταξύ του 2010 και του 2011 η Ευρωτράπεζα επένδυσε περίπου 212 δισεκατομμύρια ευρώ στο εν λόγω πρόγραμμα, επιχειρώντας πρωτίστως να μειώσει τις αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών χρεογράφων.

Έπειτα από την απόφαση διατήρησης του βασικού επιτοκίου, που ήδη βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σχολίασε δηκτικά ότι η Τράπεζα δεν οφείλει να καλύψει την αδράνεια των κυβερνήσεων της νομισματικής ένωσης. Πρωτύτερα, είχε προειδοποιήσει ότι η υπάρχουσα δομή της ευρωζώνης είναι «μη βιώσιμη», καλώντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κινηθούν προς την δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης.

Η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες αγορές ομολόγων κρατών μελών της ευρωζώνης έπειτα από την ανάληψη της προεδρίας της Τράπεζας από τον κ. Ντράγκι το Νοέμβριο του 2011.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος