Κλείσιμο

Μπερνάνκι: Ανησυχία για επέκταση της κρίσης στις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης μπορεί να επεκταθούν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να βλάψουν την αμερικανική οικονομία. Όπως είπε, τα ευρωπαϊκά οικονομικά προβλήματα έχουν ήδη μειώσει τις αμερικανικές εξαγωγές, έχουν ζημιώσει τις επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ ασκούν έντονες πιέσεις στις αμερικανικές χρηματαγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως τόνισε ο κ. Μπερνάνκι «Η κατάσταση στην Ευρώπη εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Όπως συμβαίνει πάντοτε» σημείωσε ο κ. Μπερνάνκι «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι προετοιμασμένη να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του αμερικανικού οικονομικού συστήματος σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προβλήματα κλιμακωθούν επικίνδυνα».

Ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε ότι η ΦΕΝΤ θα παρακολουθεί τους αγώνες που κάνει η Ευρώπη για να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Πάντως κατά την κατάθεση του σε αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, ο επικεφαλής της ΦΕΝΤ δεν προχώρησε στην παρουσίαση συγκεκριμένων δράσεων.

Ο Μπεν Μπερνάνκι ανέφερε επίσης στα μέλη του Κογκρέσου ότι οι κρατικές δαπάνες πρέπει να περικοπούν μακροπρόθεσμα, αλλά προειδοποίησε ότι εάν γίνουν μεγάλες περικοπές σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως είπε, η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει και φέτος να αναπτύσσεται με «μέτριο ρυθμό».
Πηγή: Πηγή: VOA