Κλείσιμο

Ισπανία: Νέες υποβαθμίσεις από Fitch – Έτοιμη η βοήθεια λεει ο Αλταφάζ

Στην υποβάθμιση 11 ισπανικών περιφερειών και 5 κρατικών ομίλων προχώρησε ο οίκος Fitch σε συνέχεια της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά τρεις βαθμίδες.
Στην απόφασή του ο οίκος επικαλείται τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους κυβερνήσεις.

Η ανακοίνωση του οίκου ΕΔΩ (στα αγγλικά)

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι «η ευρωζώνη διαθέτει εργαλεία έτοιμα προς χρήση, εάν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της». Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από τη Μαδρίτη.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι η Ισπανία αναμένεται να υποβάλει αίτημα για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο, η Μαδρίτη πρόκειται να υποβάλει το αίτημα κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών μελών της νομισματικής ένωσης (Eurogroup) θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, 9 Ιουνίου, προκείμενου να συζητήσουν το αίτημα της Μαδρίτης.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση που η Ισπανία ακολουθήσει το δρόμο των υπόλοιπων υπερχρεωμένων χωρών, καταφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα δανειζόμενα κεφάλαια θα διοχετευτούν πρωτίστως στις παραπαίουσες ισπανικές τράπεζες, και δεν θα αποκλείσουν την ιβηρική χώρα από τις αγορές.

Διαβάστε το δημοσίευμα του Reuters ΕΔΩ
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Αλέξανδρος Μαράκης