Εντυπωσιακή άνοδος στο ΧΑ, ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε εντυπωσιακά θετικό έδαφος κινείται κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να καταγράφει έως αυτή την ώρα κέρδη της τάξης του 6,34% και να «αναδύεται» στις 515,96 μονάδες, ανακάμπτοντας από το «βάραθρο» των 485,18 μονάδων όπου είχε καταπέσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρωτοστάτης στη σημερινή άνοδο είναι ο τραπεζικός κλάδος, με τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 5%

Το πρακτορείο Reuters μάλιστα δεν διστάζει να αποδώσει την άνοδο του γενικού δείκτη στα αποτελέσματα πέντε προεκλογικών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν κατά το σαββατοκύριακο στον ελληνικό Τύπο. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ενίσχυση των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του προγράμματος διάσωσης. Παραπλήσια σχόλια κάνει και τηλεγράφημα του Associated Press.

Συνεργασία αυτών των πολιτικών δυνάμεων θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό πλειοψηφικής κυβέρνησης, μολονότι το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό.

Θετικά είναι τα πρόσημα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 1,10%, ο CAC 40 στο Παρίσι επίσης καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,10%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη κινείται ανοδικά κατά 0,93%.

Μεικτά είναι τα πρόσημα στα χρηματιστήρια των δύο μεγάλων ασθενών της ευρωζώνης, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να αναβαίνει κατά 0,64% και τον IBEX 35 στην ιβηρική να καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,01%, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες.

Ευχάριστα είναι έως τώρα τα μηνύματα και από το χώρο της ισοτιμίας μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να παραμένει στην θετική τροχιά των τελευταίων ημερών και να κερδίζει έδαφος κατά 0,56% αντιστοιχώντας σε 1,2587 δολάρια.
Πηγή: skai.gr