Μεγαλώνει η ύφεση στην Ελλάδα, τραυματισμένες Ισπανία και Ιταλία

Η ύφεση στην Ελλάδα για το 2012 θα ανέλθει στο 4,7 αντί για 4,3% που είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 11 Μαΐου.

Το ποσοστό μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η πρόβλεψη για το σύνολο της ΟΝΕ δεν άλλαξε συγκριτικά με τους υπολογισμούς του Φεβρουαρίου, με την Κομισιόν να προβλέπει ύφεση 0,3% για το 2012 και ανάπτυξη 1% κατά το 2013.

Συνάμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναθεωρείται στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2012, αυξημένο από το 7% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ το 2013.

Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς οι μισθοί στον επιχειρηματικό τομέα μειώνονται τα τελευταία τρίμηνα με μεγάλους ρυθμούς. Ωστόσο, οι έως τώρα μειώσεις δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Συρρίκνωση θα υποστούν και οι «μεγάλοι ασθενείς» του κοινού νομίσματος, Ιταλία και Ισπανία, που αναμένεται να σημειώσουν ύφεση 1,8 και 1,4% αντίστοιχα. Άσχημα είναι τα μαντάτα και για την Πορτογαλία, που θα βιώσει ύφεση 3,3% κατά το τρέχον έτος.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι είναι ορατά τα σημάδια ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία είναι εύθραυστη και υπάρχουν πολλές ανισότητες στις χώρες της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι λαχταρά για ανάκαμψη.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης