Fitch: Έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ

Την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμανε το τέλος του κοινού νομίσματος εξέφρασε ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Fitch, Πολ Τέιλορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel.

«Έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τέιλορ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο «έχει θεμελιώδες συμφέρον να διατηρήσει το κοινό νόμισμα». Σε περίπτωση διάλυσης, η επακόλουθη ανατίμηση του μάρκου συγκριτικά με άλλα νομίσματα θα έπληττε την εξαγωγική βιομηχανία, που αποτελεί «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, «η Γερμανία δεν θα αφήσει την ΟΝΕ ακόμα κι αν μία η περισσότερες χώρες το πράξουν», γνωμοδότησε ο κ. Τέιλορ. Παρά ταύτα, ο κ. Τέιλορ τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ενότητας: «Αν η ευρωζώνη ήταν μία χώρα, θα αξιολογούνταν με τριπλό-Α από εμάς», επεσήμανε λακωνικά.

Το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη επανήλθε στο προσκήνιο ως αντίκτυπο των ελληνικών εκλογών, οι οποίες δεν έδωσαν καθαρή λαϊκή εντολή σε οποιοδήποτε κόμμα για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Επιπλέον, πολιτικές δυνάμεις που είναι αντίθετες στα Μνημόνια προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Την απόρριψη της δημοσιονομικής λιτότητας απήχησαν και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που έφεραν τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στο Παλάτι των Ηλυσίων.

«Είναι αλήθεια ότι η ρητορική της δυσαρέσκειας βρίσκεται σε άνοδο», παραδέχτηκε ο κ. Τέιλορ. «Όμως αυτό δεν σημαίνει αλλαγές στην πολιτική [που ακολουθείται], ακόμα και ο πρόεδρος Ολάντ θα είναι υποταγμένος στους [υπάρχοντες] περιορισμούς», σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της Fitch.

Τέλος, ο κ. Τέιλορ υπεραμύνθηκε των αξιολογήσεων της Fitch, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, κρίνοντας ότι οι «πατριωτικές» του αξιολογήσεις θα μείωναν την αξιοπιστία του.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος