Κλείσιμο

Για υψηλότερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών συζητούν στο Ecofin

Η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι στην Ευρώπη, θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι οι υπουργοί δε θα καταλήξουν σε συμφωνία για το θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών και παρέπεμψε σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου.

Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών Γιάτσεκ Ρόστοβσκι, η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αποτελέσει «κλειδί» στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.

Χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία πιέζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς κανονισμούς για ακόμα υψηλότερη τραπεζική κεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να το κάνουν.

Όμως οι επικριτές αυτής της προσέγγισης εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικά υψηλές, αυτό θα μειώσει την προσφορά πιστώσεων και άρα την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ.
Πηγή: skai.gr