Κλείσιμο

ΟΟΣΑ: Η ΕΕ να στηρίξει περισσότερο τις φτωχές χώρες

Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και στη στήριξη των φτωχών χωρών. είναι σημαντική, αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του και εκφράζει την ανησυχία του γιατί οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2011 η ΕΕ για πολιτικές συνεργασίας έδωσε συνολικά 73,6 δισ. δολάρια.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση «μεγάλο παίκτη στην παγκόσμια ανάπτυξη», με το να συντονίζει τα κράτη – μέλη, αλλά και να παρέχει άμεση οικονομική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πάντως, σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει μεταξύ να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών θεσμών και να παρακολουθεί, αλλά και να επικοινωνεί τα αποτελέσματα. Επίσης, πρέπει να συνεργάζεται με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ Μπράιαν Άτγουντ, τονίζει ότι αυτή η έκθεση επισημαίνει την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων, αλλά και την προοπτική για την καλύτερη συνεργασία. Σημειώνει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

Μερικές από τις προτάσεις της έκθεσης είναι:

- Η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ ως δωρητή και η δημιουργία κοινής στρατηγικής ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

- Να διασφαλίσει ότι για να είναι αποτελεσματική η πολιτική της για τα φτωχά και ευάλωτα κράτη, πρέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 να στηρίζει τις στρατηγικές της προτεραιότητες της με κατάλληλη χρηματοδότηση.

- Τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι εθνικές πολιτικές, συμβαδίζουν με τους διεθνείς στόχους για ανάπτυξη.
Πηγή: skai.gr