Ζαν-Κλοντ Τρισέ: «Άμεση ανάγκη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Ενώ από την Ουάσινγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έμμεση προτροπή για την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας των κομμάτων στο πρότυπο της κυβέρνησης Παπαδήμου, στη Νέα Υόρκη το φημισμένο Group-30 (http://group30.org/) με πρόεδρο τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ παρουσίαζε την έρευνα που διεξήγαγε για την αποτελεσματικότερη διοίκηση των οικονομικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών.

Ο κ. Τρισέ απαντώντας στην ερώτηση του ΣΚΑΪ για την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας μετά και την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μίλησε για άμεση ανάγκη "να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών. Όσο αυτή καθυστερεί, η ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να έρθει στην οικονομία της χώρας". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εύθραυστος καθώς πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας ενώ έχει υποστεί βαθύτατο πλήγμα από την εκροή καταθέσεων".

Επισήμανε μάλιστα ότι πηγής της σημερινής κρίσης είναι και ότι τα τραπεζικά συστήματα στην Ελλάδα αλλά και αλλού "λειτουργούσαν με ελλιπείς κανόνες ελέγχου και αυτοελέγχου". Πάντως μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και στελέχη της αγοράς που συναπαρτίζουν το Group-30 ερωτώμενοι για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μετεκλογικής πολιτικής αστάθειας στον τόπο. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων τους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ήταν ότι "για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει τα δομικά προβλήματα στην οικονομία της και να προχωρήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και πολιτική συναίνεση". Κάτι στο οποίο έδωσε έμφαση και η Κρ. Λαγκάρντ μέσω της παρέμβασης της στο Brookings Insitute.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Θάνου Δημάδη