Τα τρία «εργαλεία» της φοροδιαφυγής

Στα συρτάρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παραμένουν από το Σεπτέμβριο του 2011 δύο υπουργικές αποφάσεις για την άμεση ηλεκτρονική καταγραφή φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται και διακινούνται στη χώρα μας, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων.

Καθώς η ηλεκτρονική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων καθυστερεί, οι επιτήδειοι ζουν και βασιλεύουν, κλέβοντας με μεγάλη άνεση. Ο ΣΚΑΪ παρουσιάζει τους τρεις πιο συνηθισμένους τρόπους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να κρύβουν τα έσοδά τους.

1ος τρόπος: Ένα νυχτερινό κέντρο έχει δηλώσει τρεις νόμιμες ταμειακές ,ενώ χρησιμοποιεί άλλες τρεις για να κόβει αποδείξεις που δεν είναι δηλωμένες . Έτσι αν ένα βράδυ ο τζίρος φτάσει τις 100.000€ αλλά οι μισές αποδείξεις έχουν κοπεί από τις «αδήλωτες», τότε το κέντρο θα αποδώσει ΦΠΑ για 50.000€ βάζοντας στην τσέπη το μισό ΦΠΑ της βραδιάς.

2ος τρόπος: Οι αποδείξεις κόβονται κανονικά προς τους πελάτες αλλά δεν καταγράφονται στα έσοδα. Χρησιμοποιούν εκτυπωτές που εκδίδουν αποδείξεις, όπως των ταμειακών μηχανών. Έτσι, εάν μία επιχείρηση κόψει 10 αποδείξεις, οι επτά θα εκδοθούν από εκτυπωτές και δύο ή τρεις από τη νόμιμη ταμειακή μηχανή, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να πληρώνει λιγότερα σε ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος.

3ος τρόπος: Η επιχείρηση κόβει μια απόδειξη και δημιουργεί έως 10 αντίγραφα. Π.χ για έναν καφέ και ένα νερό κόπηκε μια απόδειξη και αποδόθηκε ΦΠΑ 23%, όμως την ίδια ώρα κόπηκαν και 10 αντίγραφα από τους εκτυπωτές «κλώνους» που μοιράστηκαν σε άλλους πελάτες. Τα έσοδα όμως καταγράφονται μόνο από την πρώτη απόδειξη.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το υπουργείο «είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει τις τεχνικές προδιαγραφές σε διαβούλευση στην ΕΕ, πράγμα το οποίο επιβάλλει καθυστέρηση 6 μηνών στην διαδικασία».

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ, «από την υποβολή του πορίσματος τον Σεπτέμβριο 2011 έως και σήμερα, έχουν συνεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες για την σύνταξη τριών Υπουργικών Αποφάσεων που καθορίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες». Οι αποφάσεις, διευκρινίζει το υπουργείο στη σχετική του ανακοίνωση, είναι προς υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου.

«Σε μια προσπάθεια να επισπευθούν οι αναγκαίες προσαρμογές, και σε συνεννόηση με τις κατασκευάστριες εταιρίες ΦΗΜ, το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση των προδιαγραφών και θα θεσμοθετήσει τις όποιες προσαρμογές λόγω των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής διαβούλευσης, με νεότερη Υπουργική Απόφαση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: skai.gr