Ντράγκι: Τα χειρότερα πέρασαν για την ευρωζώνη

Τα χειρότερα πέρασαν για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν και εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να τους αντιμετωπίσουν δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Παράγοντες κλειδιά όπως ο πληθωρισμός, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι όλα καλύτερα από αυτά των ΗΠΑ επί παραδείγματι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η επενδυτική εμπιστοσύνη επιστρέφει τις τελευταίες εβδομάδες, και η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε να δράσει υποστηρικτικά αγοράζοντας ομόλογα. Το μπαλάκι είναι τώρα στις κυβερνήσεις. Οφείλουν να καταστήσουν την ευρωζώνη μόνιμα άτρωτη στην κρίση» επισήμανε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίστηκε την απόφασή του να διοχετεύσει πάνω από 1 τρις. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κάτι που προκάλεσε τις επικρίσεις αναλυτών και στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος , προεξάρχοντος του προέδρου της Bundesban Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

«Φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι και παρενέργειες, αν χρησιμοποιήσεις ένα τόσο δυνατό ‘φάρμακο’ όπως τα 1 τρις. ευρώ. Αλλά η κατάσταση το φθινόπωρο ήταν πραγματικά κρίσιμη» απάντησε.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η μη χορήγηση του 1 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα προκαλούσε επικίνδυνη υποχώρηση της ρευστότητας στην αγορά, που θα οδηγούσε στην κατάρρευση εταιρειών.

«Επαγγελματικά και προσωπικά εγώ και ο Γιενς Βάιντμαν έχουμε πολύ καλή σχέση. Οι διαφορές απόψεων έχουν διογκωθεί υπερβολικά» σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το σύνθετο δείκτη που τηρεί η εταιρία Markit η υποχώρηση βιομηχανικής παραγωγής και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη βαθμολογήθηκε με 48,7, σημειώνοντας πτώση από το 49,3 που είχαν πετύχει τον Φεβρουάριο. Οποιοσδήποτε βαθμός κάτω από το 50 καταδεικνύει ύφεση.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας